Όλα αυτά τα χρόνια, με ξεχωριστό κέφι και μεράκι πραγματοποιούμε μοναδικές εκδηλώσεις και κάνουμε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις με μεγάλη επιτυχία.

από τη δράση μας

ΡΑΚΑΔΙΚΟ

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, με την ευκαιρία του «ανοίγματος του Τριωδίου», μέλη της Δωδώνης υποδέχθηκαν τις απόκριες στο Μεζεδοπωλείο ΡΑΚΑΔΙΚΟ στη Στοά Κούβελου, στον Πειραιά, σε ένα μουσικό ταξίδι γεύσεων με κεφάτη ορχήστρα όπου η διασκέδαση κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Η εκδρομική μας εξόρμηση την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, σε Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού και Καλάβρυτα αναβλήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών στις Εθνικές Οδούς.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Στη Ν. Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ βρέθηκε η ΔΩΔΩΝΗ τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, και παρουσίασε πρόγραμμα με χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό. Στην αντιπροσωπευτική ομάδα της ΔΩΔΩΝΗΣ συμμετείχαν οι: Γιώργος Ασβεστόπουλος, Νεφέλη Ασβεστοπούλου, Αδαμαντία Βάσιλα, Θεοδώρα Γκολέμη, Παύλος Γκολέμης, Βανέσσα Κραμπή, Γιώργος Κώτης, και Λουκάς Σκαλής. και τη συνόδευσαν οι Χαράλαμπος Αλεξίου και Γιώργος Γκολέμης οι οποίοι έλαβαν τον έπαινο και τις ευχαριστίες από τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού που παραβρέθηκε στην εκδήλωση Yποπλοίαρχο Βασίλη Κοφό.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑΣ

Οι: Παναγιώτα Βασιλάκη, Ελευθερία Βασιλείου, Χριστόφορος Βασιλείου, Παύλος Γκολέμης, Βασιλική Καρρά, Αντώνης Κωτσίνης, Σταύρος Μαγκώνης, Άλκιστις Σιούφα, Νεφέλη Σιούφα, Λουκάς Σκαλής, Μαρίνα Χαδούλου, και Παναγιώτης Χριστοδουλάκης παρουσίασαν πρόγραμμα με ηπειρώτικους χορούς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την κοπή της Βασιλόπιτας από την Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου Ιωαννίνων «Ο Άγιος Νικόλαος», την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, στο κέντρο Ομαλός, στην Αθήνα, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Γιώργου Κωτσίνη.

ΛΕΣΧΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιτας της Λέσχης Αστυνομικών Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης αναφέρθηκε στη δράση της ΔΩΔΩΝΗΣ και παρουσίασε τη χορευτική μας ομάδα που απέδωσε χορούς από τα νησιά μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Αγγελική Αλεξανδράκη, Γιώργος Ασβεστόπουλος, Νεφέλη Ασβεστοπούλου, Αδαμαντία Βάσιλα, Σπυριδούλα Γεωργάκη, Θεοδώρα Γκολέμη, Βανέσσα Κραμπή, Άγγελος Κραμπής, Αντώνης Κωτσίνης, Μαργιάννα Μάντζαρη, Μίνα Σκαλή και Λουκάς Σκαλής. Τέλος ο Πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Ιωάννης Τετράδης Αντιστράτηγος ε.α. εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή της ΔΩΔΩΝΗΣ στην εκδήλωση τους.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 1960

Ύστερα από πρόσκληση της «Χορωδίας Πειραιά 1960», στην εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της, η ΔΩΔΩΝΗ βρέθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, κτίριο Παλιού Ταχυδρομείου, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, και παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα από τα Νησιά και τη Μικρά Ασία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Σούλα Βαρζακάκου, Μαρία Καπετανοπούλου, Γιωργία Λαπούση, Βάσω Μπάλα, Δέσποινα Σολομωνίδου, Αγγελική Φραγκοπούλου και Καλλιόπη Χαλδαίου. Τέλος ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης παρέλαβε τιμητικό ενθύμιο για τη ΔΩΔΩΝΗ από την πρόεδρο της Χορωδίας Μαρία Κοματέα – Σοφού.

ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

Με τη ΔΩΔΩΝΗ, μικροί κα μεγάλοι, απολαύσαμε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, τη θεατρική παράσταση «Τα ψηλά βουνά». Μια παράσταση που διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του ομότιτλου βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε και αν ακόµη κάποιος δε γνωρίζει “Τα Ψηλά Βουνά”, φεύγοντας από το θέατρο, αισθάνεται ότι έχει διαβάσει το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Τα σκηνικά της παράστασης περιήχαν ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούµενα σχέδια (3D Animation), βασιζόμενες στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου, που συγχρονίζονταν και αλληλεπιδρούσαν µε την κίνηση των ηθοποιών, συνθέτοντας ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, µε δάσος, άστρα και ουρανό.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2016

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα μας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιτας της ΔΩΔΩΝΗΣ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης αναφέρθηκε εν συντομία στη δράση του φορέα μας κατά τη χρονιά που πέρασε σε συνδυασμό προβολής φωτογραφιών που επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Αλεξίου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζονται για το 2016. Ακολούθως ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Μακρυδάκη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κουμάση, έγινε η κοπή της και η διανομή της και είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε ευχές για το νέο χρόνο. Φέτος το φλουρί έτυχε στην Καλλιόπη Χαλδαίου.

ΟΜΟΝΟΙΑ

Η Δωδώνη παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά Η ΟΜΟΝΟΙΑ και το Δήμος Πειραιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Αγγελική Αλεξανδράκη, Όλγα Γεωργάκη, Σπυριδούλα Γεωργάκη, Θεοδώρα Γκολέμη, Βάσια Θωμάτου, Βανέσσα Κραμπή, Άγγελος Κραμπής, Μαρίνα Παναγιωτοπούλου, Νικολέτα Παναγιωτοπούλου, Λουκάς Σκαλής, και Στέλλα Τζαδήμα.

ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΜΙΝΙΩΝ

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Καμινίων Πειραιά, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, η Δωδώνη παρουσίασε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στην ομόνυμη πλατεία. Οι Αγγελική Αλεξανδράκη, Νεφέλη Ασβεστοπούλου, Γιώργος Ασβεστόπουλος, Σπυριδούλα Γεωργάκη, Παύλος Γκολέμης, Βανέσσα Κραμπή, Άγγελος Κραμπής και Λουκάς Σκαλής, χόρεψαν νησιώτικους χορούς συνοδευόμενοι από την ορχήστρα της Σταυρούλας Μέντη και δεχθήκαμε τις ευχαριστίες για τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Αλεξάκης.

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Δωδώνη πραγματοποίησε προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015. Οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Μονής, να ακούσουν λόγους πνευματικούς για τις Άγιες Ημέρες του Δωδεκαημέρου και να συνομιλήσουν με την Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Ευπραξία. Κατά την εκεί παραμονή μας απολαύσαμε την Αβραμιαία φιλοξενία των Αδελφών της Μονής, ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι και την Αμάρυνθο.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2015, η Δωδώνη φόρεσε για άλλη μια φορά τα γιορτινά της. Με εορταστική διάθεση και φαντασία οι Χρήστος Αλεξίου, Μάγδα Βολικάκη, Μαρία Βολικάκη, Ελπίδα Γεωργάκη, Όλγα Γεωργάκη, Στράτος Κατσιρέας, Τάνια Κορκιδάκη, Θέμης Κουβαρδάς, Εύα Νάνου, Μίνα Σκαλή, Πελαγία Τάταρη, Αλεξάνδρα Τζοβάρα, Παναγιώτης Τζοβά-ρας και Γιωργία Τσούτη, στολίσανε το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και το πατροπαράδοτο καράβι. Διακοσμήσαμε τον υπόλοιπο χώρο και ανταλλάξαμε ευχές για τις ημέρες των εορτών του Δωδεκαημέρου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Μια ξεχωριστή ευκαιρία είχαν μέλη της Δωδώνης το μεσημέρι της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2015, να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε πολεμικά πλοία τα οποία είχαν έρθει στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της εορτής του Αγίου Νικολάου.

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

“Στην πλώρη κάθεται ο Χριστός, στη μέση η Παναγιά

και πίσω στο τιμόνι του κάθεται ο Αη Νικόλας’’

Έτσι εικονογραφείται σ΄ ένα νησιώτικο τραγούδι ο Άγιος Νικόλαος. Οδηγός των Ναυτιλλομένων, οιακοστρόφος των πλοίων, προστάτης των θαλασσινών και των ξενιτεμένων. Ο Αγιοθαλασσίτης του Ελληνισμού της διασποράς, ο συμπαραστάτης των θλιμμένων, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων, η ελπίδα των ναυαγών και όσων ζητούν προστασία από τις τρικυμίες της ζωής. Ολόκληρη η ζωή του ήταν ζωή θυσιαστικής προσφοράς…

Με αυτά τα λόγια δόθηκε το στίγμα της Εκδήλωσης – Αφιέρωμα στον Άγιο της Θάλασσας και της νησιώτικης μουσικοχορευτικής μας παράδοσης από το Κέντρο Ελληνικών Χορών «ΔΩΔΩΝΗ», αποδεχόμενο την πρόσκληση της ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιά, και παρουσίασε την εκδήλωση ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…

Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της εκδήλωσης ενώ στο τέλος εξέφρασε ευχαριστίες αρχικά προς τους συμμετέχοντες σε αυτή και τους αναφέρουμε με σειρά εμφανίσεως: Παύλος Γκολέμης, Θεοδώρα Γκολέμη, Αγγελική Αλεξανδράκη, Νομική Τσουγκράνη, Μαρία Κεραμάρη, Μαρία Σταθάκου, Εριφύλλη Πετσά, Ντομένικα Παναγιωτάκη, Αριάδνη Βατίστα, Μαρία Καλογήρου, Βικτώρια Δημητριάδου, Έλενα Καλοδίκη, Ειρηάννα Κατσιρέα, Μαριάνθη Ανδρεσάκη, Βάλια Σπαθαράκη, Αλίκη Πέππα, Όλγα Γεωργάκη, Μαρία Βολικάκη, Λούσι Βραχνού, Μαρίνα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Νάνου, Βάσια Θωμάτου, Εύα Νάνου, Μάγδα Βολικάκη, Στέλλα Τζαδήμα, Γιώργος Ασβεστόπουλος, Βανέσσα Κραμπή, Λουκάς Σκαλής, Νικολέτα Παναγιωτοπούλου, Άγγελος Κραμπής, Νεφέλη Ασβεστοπούλου, Αδαμαντία Βάσιλα, Σπυριδούλα Γεωργάκη, Παναγιώτα Ρουμπάνου, Μίνα Σκαλή, Κωνσταντίνος Πολίτης, Φένη Περάκη, Χρήστος Αλεξίου, Αλεξάνδρα Τζοβάρα, Μιχάλης Σκυλοδήμος, Γιωργία Τσούτη, Στράτος Κατσιρέας, Τάνια Κορκιδάκη, Θέμης Κουβαρδάς, Κωνσταντίνα Καρατάσιου, Βασίλης Χατζηστόγιας, Πελαγία Τάταρη, Παναγιώτης Τζοβάρας, Ελπίδα Γεωργάκη, Αντώνης Κωτσίνης, Μαργιάννα Μάντζαρη, Δέσποινα Σολομωνίδου, Μαρία Καπετανοπούλου, Μαρία Δέδε, Αγγελική Κακίτση, Πόπη Χαλδαίου, Γιωργία Λαπούση, Αντωνία Μπαξεβάνη, Αγγελική Φραγκοπούλου, Αργυρώ Ρουστά, Βάσω Μπάλα, Σούλα Βαρζακάκου, Βάσια Λούτζη και Μαρία Μαντανίδου. Ακολούθως ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που παρακολούθησαν με ιδιαίτερη θέρμη την εκδήλωση και όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της: Αγγελική Γεωργοπούλου, Μαρίνα Γκολέμη, Αθηνά Παπαγιάννη, Χαράλαμπο Αλεξίου και Ραφαήλ Τσαντήλα. Τέλος ευχαρίστησε την ενορία της Ευαγγελίστριας του Πειραιά, τους εφημερίους της και ιδιαίτερα το Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο για την ευκαιρία που έδωσε για άλλη μια χρονιά στη ΔΩΔΩΝΗ να πραγματοποιήσει με το πρόγραμμα της άλλη μια ξεχωριστή εκδήλωση.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η Δωδώνη, παρουσίασε μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Θάλασσα και παράδοση», την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στο Γηροκομείο Πειραιά.

Η θεματολογία της εκδήλωσης περιελάμβανε νησιώτικους χορούς και παρουσιάστηκε από τους (με σειρά εμφανίσεως): Παύλος Γκολέμης, Θεοδώρα Γκολέμη, Νομική Τσουγκράνη, Μαρία Κεραμάρη, Μαρία Σταθάκου, Εριφύλλη Πετσά, Μαρία Αναστασιάδη, Ντομένικα Παναγιωτάκη, Αριάδνη Βατίστα, Μαρία Καλογήρου, Βικτώρια Δημητριάδου, Έλενα Καλοδίκη, Ειρηάννα Κατσιρέα, Μαριάνθη Ανδρεσάκη, Βάλια Σπαθαράκη, Αλίκη Πέππα, Όλγα Γεωργάκη, Μαρία Βολικάκη, Λούσι Βραχνού, Μαρίνα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Νάνου, Βάσια Θωμάτου, Ευα Νάνου, Μάγδα Βολικάκη, Στέλλα Τζαδήμα, Λουκάς Σκαλής, Αγγελική Αλεξανδράκη, Δέσποινα Σολομωνίδου, Μαρία Καπετανοπούλου, Μαρία Δέδε, Αγγελική Κακίτση, Πόπη Χαλδαίου, Γιωργία Λαπούση, Αντωνία Μπαξεβάνη, Αγγελική Φραγκοπούλου, Αργυρώ Ρουστά, Σούλα Βαρζακάκου, Κωνσταντίνος Πολίτης, Φένη Περάκη, Χρήστος Αλεξίου, Αλεξάνδρα Τζοβάρα, Μιχάλης Σκυλοδήμος, Γιωργία Τσούτη, Στράτος Κατσιρέας, Τάνια Κορκιδάκη, Θέμης Κουβαρδάς, Κωνσταντίνα Καρατάσιου, Βασίλης Χατζηστόγιας, Πελαγία Τάταρη, Παναγιώτης Τζοβάρας, Ελπίδα Γεωργάκη, Γιώργος Ασβεστόπουλος, Άγγελος Κραμπής, Αδαμαντία Βάσιλα, Σπυριδούλα Γεωργάκη, Παναγιώτα Ρουμπάνου, Μίνα Σκαλή, Βανέσσα Κραμπή, Νικολέτα Παναγιωτοπούλου, και Νεφέλη Ασβεστοπούλου.

Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της εκδήλωσης ενώ στο τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ, το Δ. Σ. του Ιδρύματος και τον Διευθυντή του Κων/νο Σταυρόπουλο τους τρόφιμους, το προσωπικό και τον επιμελητή του Γηροκομείου Πειραιά Κώστα Πετρίδηγια την ευκαιρία που μας έδωσαν ώστε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας σε μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Από το Γηροκομείο Πειραιά λάβαμε επιστολή η οποία αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Γκολέμη

Η Εφορεία του Ιδρύματος σας εκφράζει τις άπειρες ευχαριστίες της δια την ευγενική προσφορά σας, στην υπέροχη εκδήλωση που πραγματοποιήσατε στις 29/11/2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος καθώς επίσης δια την χορευτική ομάδα της ΔΩΔΩΝΗΣ.

                                                       ΜΕΤ΄ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ

                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 η Δωδώνη πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην Ευρυτανία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, χτισμένη σε απόκρημνο βράχο τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ήρθε από την Προύσσα της Μικράς Ασίας, την περίοδο της εικονομαχίας και είδαμε το Μουσείο της Μονής όπου εκτός εκκλησιαστικών κειμηλίων έχει και προσωπικά αντικείμενα του αγωνιστή του ΄21 Γεωργίου Καραϊσκάκη. Κατά τη διαδρομή μας είδαμε τα «Πατήματα της Παναγιάς», το μεσημέρι φτάσαμε στο Μεγάλο Χωριό και το συνοικισμό Γάβρο ενώ το απόγευμα περιηγηθήκαμε στο Καρπενήσι.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η Δωδώνη πραγματοποίησε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Κατά την περιήγηση μας στο Μουσείο είχαμε τη δυνατότητα να δούμε αρχαιολογικά ευρήματα από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια, καθώς και πλούσια συλλογή επιτύμβιων γλυπτών και αττικών αγγείων. Είδαμε τα εκθέματα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., τα οποία σχετίζονται με την παράλληλη πορεία της Αθήνας και του Πειραιά, και εκείνα που αναφέρονται στην ιδιωτική ζωή των κατοίκων. Θαυμάσαμε τα περίφημα χάλκινα αγάλματα που αποκαλύφθηκαν το 1959 στον Πειραιά (του Απόλλωνα του 6ου π.Χ. αι., της Αθηνάς του 4ου π.Χ. αι. και της Άρτεμης του 4ου π.Χ. αι.) και το εντυπωσιακό μνημείο της Καλλιθέας. Η περιήγησή μας στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά μας μετέφερε νοερά σε καιρούς αλλοτινούς και μας «ταξίδεψε» πίσω στο χρόνο, ώστε να μάθουμε πολλά για το ρόλο του Πειραιά, τη ζωή των ανθρώπων του, την οικονομική, καλλιτεχνική και πολιτιστική πορεία του τόπου στο πέρασμα του χρόνου. Πήγαμε επίσης δίπλα ακριβώς από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στο σημαντικό αρχαίο Θέατρο της Ζέας, του 2ου π.Χ. αι. με πεταλόσχημη ορχήστρα θεάτρου. Σήμερα, σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση η ορχήστρα και η σκηνή, ωστόσο από το κοίλον του θεάτρου δεν σώζεται τίποτα από τις συνεχόμενες σειρές εδωλίων των θεατών.

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ

Ένα θρυλικό λεωφορείο στην υπηρεσία

«των χορευτών της Δωδώνης».

Τις εντυπώσεις κέρδισε για άλλη μια φορά η πρωτοβουλία της «Δωδώνης» πραγματοποιώντας μια πρωτότυπη, διαδραστική πολιτιστική εκδήλωση εν κινήσει με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο μέσα σε ένα μουσειακό λεωφορείο της δεκαετίας του ’60, το οποίο ταξίδευσε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 από τον Πειραιά στη Θήβα και στη Λιβαδειά.

Η εκδήλωση με το όνομα «σαν παλιό σινεμά» έγινε με τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής (ΕΟΟΕ), καθώς και των αδελφών Χ. & Β. Λαζαρόπουλου, οι οποίοι διέθεσαν ένα μοναδικό κομμάτι από τη συλλογή Παλαιών Ελληνικών Λεωφορείων που διαθέτουν.

Στην πρωτοβουλία της «Δωδώνης» ανταποκρίθηκαν δεκάδες μέλη μας, τα οποία ήθελαν να επιβιβαστούν στο ιστορικό λεωφορείο του 1962, με το οποίο Αλίκη Βουγιουκλάκη «απέδρασε» με τον αγαπημένο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ για χάρη του σεναρίου της ταινίας «Αρχόντισσα και Αλήτης».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θυμηθήκαμε μουσικοχορευτικά θεατρικά δρώμενα του «Πίπη» και του «Λευτέρη, των πρωταγωνιστών της ταινίας, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία, τραγούδια αλλά και τα παραλειπόμενα αγαπημένων ελληνικών ταινιών.

Στη Λιβαδειά έγινε επίδειξη ελληνικών και ξένων χορών σε τραγούδια που παρουσιάστηκαν από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου σε κέντρο της πόλης ενώ στη διαδρομή από τη Λιβαδειά προς τον Πειραιά, οι συμμετέχοντες στην πολιτιστική αυτή εξόρμηση τραγούδησαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κινηματογραφικά τραγούδια. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν ρετρό γύρο του λεωφορείου στον Πειραιά, με ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση από τους διερχόμενους.

Την ευθύνη του προγράμματος είχε ο Γιώργος Γκολέμης ενώ για τα μουσικοχορευτικά δρώμενα συνεργάστηκαν η Θεοδώρα Γκολέμη και ο Παύλος Γκολέμης.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η ίδια εκδρομή – εκδήλωση «σαν παλιό σινεμά» πραγματοποιήθηκε για 2η φορά μετά την επιτυχία της πρώτης που έγινε την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 και επειδή πολλοί είχαν μείνει εκτός της εκδρομής – εκδήλωσης κάτι που δυστυχώς δεν αποφύγαμε και αυτή τη φορά.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 τελέστηκε στην αίθουσά μας, ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας χρονιάς, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Μακριδάκη, ενώ οι παρευρισκόμενοι φίλοι και μέλη της Δωδώνης, δέχτηκαν το καλωσόρισμα του Γιώργου Γκολέμη, ο οποίος έκανε απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και ανέφερε τους φετινούς μας στόχους και τις δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν για όλες τις ηλικίες.

Ακολούθησε η προβολή της εκδήλωσης της ΔΩΔΩΝΗΣ «παραδοσιακός γάμος» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΙΔΗ ΧΟΡΟΥ

Η Δωδώνη στο πλαίσιο της γνωριμίας των μελών μας με την ελληνική χορευτική παράδοση αλλά και τη κουλτούρα και τους χορούς ξένων κρατών, πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο παρουσιάσεις για ελληνικούς χορούς, κοινωνικούς χορούς, ευρωπαϊκούς & λατινοαμερικάνικους, jazz, hip hop, pilates, σύγχρονο χορό και αργεντίνικο tango.

Παιδιά και ενήλικες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσά μας και παρακολούθησαν δωρεάν από τους συνεργάτες μας δασκάλους, τα δίωρα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί και συγκεκριμένα: την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου ελληνικούς χορούς με τις Μαρίνα Γκολέμη και Μαρία Δανιηλάκη, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου κοινωνικούς χορούς με τους Γιώργο Γκολέμη και Λίλα Μαστρομανώλη, την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου Jazz, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου σύγχρονο χορό και την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου Pilates με τη Μαρία Σαρρή, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου Αργεντίνικο Tango με τη Λίλα Μαστρομανώλη και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου Hip hop με την Κάτια και Δήμητρα Παπαδοπούλου.

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, άλλη μια ξεχωριστή εκδρομή-εκδήλωση πραγματοποίησε η ΔΩΔΩΝΗ, στην Εύβοια. Πρώτος μας σταθμός η πόλη της Χαλκίδας όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο». Ακολούθως μεταβήκαμε στο Βασιλικό και στην παραλία Λευκαντί. Κατά την εκεί παραμονή μας περιηγηθήκαμε στην περιοχή, κάναμε το μπάνιο μας, γευματίσαμε και διασκεδάσαμε με τραγούδια του Ελληνικού Κινηματογράφου ενώ έλαβαν χώρα και δρώμενα από την ταινία. Το απόγευμα αναχωρήσαμε για την Ερέτρια κι από εκεί για Πειραιά που κάναμε με το λεωφορείο έναν ρετρό γύρο στην πόλη μας.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε μουσειακό λεωφορείο Mercedes Benz R495 Βιαμάξ κατασκευής 1962, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην ταινία, «Η αρχόντισσα και ο αλήτης». Είναι το ίδιο λεωφορείο που χρησιμοποιήσαμε και στην πρώτη μας εκδήλωση-εκδρομή στη Βοιωτία το Μάιο του 2015 και έγινε με τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής (ΕΟΟΕ), καθώς και των αδελφών Λαζαρόπουλου, οι οποίοι μας παραχωρήσουν για μια ακόμη φορά ένα μοναδικό κομμάτι από τη συλλογή Παλαιών Ελληνικών Λεωφορείων που διαθέτουν.

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Η Δωδώνη, διοργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακός Γάμος», την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Η θεματολογία της εκδήλωσης περιελάμβανε ένα συνδυασμό από έθιμα του γάμου των Ιωαννίνων, της Ύδρας και της Αντιπάρου πλαισιωμένα με χορούς, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα. Όλοι οι συμμετέχοντες δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο της εκδήλωσης παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα και προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολυετή δράση της ΔΩΔΩΝΗΣ στους τομείς του πολιτισμού.

Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης ο οποίος με τη συμβολή εκλεκτών συνεργατών παρουσίασε ένα ξεχωριστό θέαμα, που κυριολεκτικά απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από τον κόσμο που παραβρέθηκε, δίνοντας ταυτόχρονα αισιόδοξα μηνύματα για τη συμβολή της ΔΩΔΩΝΗΣ στο πολιτιστικό μέλλον όχι μόνο του Πειραιά αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης. Στην εκδήλωση «Παραδοσιακός Γάμος» συμμετείχαν οι: Παύλος Γκολέμης (γαμπρός), Αναστασία Καρανδινού (νύφη), Θεοδώρα Γκολέμη (κουμπάρα), Λουκάς Σκαλής (κουμπάρος), Γιώργος Τσιλογιάννης, Δήμητρα Πατσουράκου, Δημήτρης Τσαγκάρης και Ιωάννα Τσαγκάρη (συμπέθεροι), Μαρία Καπετανοπούλου και Γιωργία Λαπούση (προξενήτρες), Μαρία Αναστασιάδη (μοδίστρα), Γιώργος Κώτης (Ιερέας), Φίλιππος Σκυλοδήμος (μπράτιμος), Παναγιώτης Χριστοδουλάκης (μπαιράμης), συμμετείχαν οι Νεφέλη Ασβεστοπούλου, Μαριάννα Βούλγαρη, Ματίνα Δράνια, Σπυριδούλα Γεωργάκη και Κωνσταντίνος Πολίτης. Συνόδευσαν με τη μουσική τους οι: Αντώνης Κωτσίνης – κλαρίνο, Αγγελική Κατσαρού – βιολί, Σπύρος Μπίκος – κιθάρα και Γιάννης Μπίλης – κρουστά.

Έλαβαν μέρος με σειρά εμφανίσεως οι: Αγγελική Κακίτση, Πόπη Χαλδαίου, Αντωνία Μπαξεβάνη, Αγγελική Φραγκοπούλου, Βανέσα Κραμπή, Αργυρώ Ρουστά, Βάσω Μπάλα, Σούλα Βαρζακάκου, Ελπίδα Ζαχαράτου, Νίκη Ζαχαράτου, Μαρία Χρυσανθακοπούλου, Νεφέλη Σιούφα, Θάνος Μαγκώνης, Ήβη Καρρα, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, Νεκταρία Μάγκουρα, Σταύρος Μαγκώνης, Αλκιστις Σιούφα, Χριστόφορος Βασιλείου, Εβελίνα Μαγκώνη, Αντώνης Κώτσίνης, Ελευθερία Βασιλείου, Γιώργος Ασβεστόπουλος, Πηνελόπη Νίτσιου, Άγγελος Κραμπής, Βασιλική Καρρά, Παύλος Δημητρακόπουλος, Νάντια Κωνσταντίνου, Γιώργος Μαραγκός, Ελένη Μωραίτη, Γιάννης Τριανταφλυλλου, Καίτη Σπανού, Νικολέτα Παναγιωτοπούλου, Ειρηάννα Κατσιρέα, Έλενα Καλοδίκη, Αλίκη Πέππα, Μαριάνθη Ανδρεσάκη, Μίνα Σκαλή,   Μαρία  Βολικάκη,   Λούσι Βραχνού, Μαρίνα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Νάνου, Βάσια Θωμάτου, Εύα Νάνου, Μάγδα Βολικάκη, Στέλλα Τζαδήμα, Κατερίνα Κουβαρά, Μαρία Αυγερινού, Ελένη Συρίγου, Σταυρούλα Γέραλη, Ειρήνη Βουδούρη, Κωνσταντίνα Μπόκια, Κατερίνα Μπόκια, Χρυσάνθη Πιτσάκη, Έλλη Βελλή, Έλενα Στυλίδου, Βασιλική Γκιώνη, Μαίρη Μαστροδήμου, Μαρία Παπαδοπούλου, Νίκη Παπαδοπούλου, Καίτη Φωκά, Λένα Στραιτούρη, Άννα Γιώνη, Μαρία Γκιώνη, Φιλιώ Νικολοπούλου, Μαρία Μοναστηρίδου, Μαρίου Καπετάνιου, Αγγελική Αλεξανδράκη, Αγγελική Λυκούδη, Ντομένικα Παναγιωτάκη, Μαρία Κεραμάρη, Σωτηρία Παπαδημητρίου, Νομική Τσουγκράνη, Μαρία Σταθάκου, Μαρία Αναστασιάση, Μαρία Καλογήρου, Αριάδνη Βατίστα, Ρούλα Χαραλαμπάκη, Βικτώρια Δημητριάδου, Κική Αθανασιάδη, Μαρία Παπασωτηρίου, Μαργιάννα Μάντζαρη, Στέλλα Κρίθαρη, Διονύσης Μαρκόπουλος, Πελαγία Κοζάκη, Χρυσαυγή Αραμπατζή, Γιώργος Τζωρτζης, Μαρία Τσουνάκου, Βασιλική Δημητροπούλου, Μιχάλης Μαυρόκωστας, Παναγιώτα Ρουμπάνου, Αλεξάνδρα Ντάλα, Κωνσταντίνος Σταθάκης, Ανδριάνα Χατζηδάκη, Όλγα Γεωργάκη, Άγγελος Λεβισιάνος, Μαριτίνα Ντάλα, Καίτη Βελλή, Νεκτάριος Σταθάκης, Ολυμπία Μαρνέλλου, Άννα Νικήτα, Μιχάλης Γεωργιάκος, Άννα Νικολαίδου, Κατερίνα Βασιλειάδου, Άννα Αθανασίου, Αγγελική Αθανασίου, Μαρία Τσούκαλη, Βάσω Δημητρακοπούλου, Ελευθερία Παππά, Μαρία Παππά, Ντέπυ Αλεξάκη, Αθηνά Αλατά, Μαρία Διαμαντή, Μαρία Δασκαλάκη, Βάσω Αντωνίου, Βάσω Βλαστού, Κατερίνα Βλάχου, Κυριακή Δαράκη, Μαίρη Λαμπροπούλου, Θέμης Κουβαρδάς, Τάνια Κορκιδάκη, Σπήλιος Χρυσανθόπουλος, Αλεξάνδρα Τζοβάρα, Αλέξανδρος Δαφαλιάς, Στεφανία Αρσενοπούλου, Κωστας Πολίτης, Φένη Περάκη, Δημήτρης Κώτης, Σταυρούλα Πετρέτζα, Χρήστος Αλεξίου, Αφροδίτη Κοσμετάτου, Χρήστος Δράνιας, Χριστίνα Κοζάκη, Νίκος Ζαχαράτος, Μαίρη Κόκκινου, Μιχάλης Σκυλοδήμος, Κατερίνα Μπαράκου, Στράτος Κατσιρέας, Αναστασία Κούτρα, Γιάννης Σιγάλας, Αλέξάνδρα Σπύρου, Πέτρος Τερζής, Μαρία Χαρίτου, Γιώργος Δαφαλιάς, Αναστασία Κουγιουμτζή, Γιώργος Κάφαλης, Σοφία Μαρνέλου, Παναγιώτης Καψάλης, Γιωργία Τζούτη, Γιώργος Πέρας, Πελαγία Τάταρη, Γιάννης Δάβης, Ελπίδα Γεωργάκη, Κώστας Παπαδάκης, Λυδία Μαρνέλου, Στέφανος Νικολάου, Μαρία Ρεμίτη, Στέλιος Κοσμετάτος, Άννα-Μαρία Γαβριηλίδη, Δημήτρης Τζώρτζης, Σταματία Καρανίκα, Γιώργος Αγγέλου, Αδαμαντία Βάσιλα, Παναγιώτης Κώτης, Παρασκευή Κόκορη, Βασίλης Μαρκόπουλος, Μαρία Πέρρα, Βασίλης Ευσταθόπουλος, Φωτεινή Παπαιωάννου, Νίκος Μπαράκος, Γιωργία Καρανίκα, Λευτέρης Μαρνέλος, Μαρίζα Μπάστα, Πέτρος Βασιλάκης, Σωτηρία Μάντη, Γιάννης Παπανικολάου, Μαρία Πατεράκη, Σπύρος Μπίκος, Γιώργος Βαπόρης, Ματίνα Δράνια, Μαριάννα Βούλγαρη, Παύλος Αναργύρου, Μαρία Αναργύρου, Γιώργος Σταθάκης, Ελένη Παπαδοπούλου, Αποστόλης Νικολακάκης, Μαρία Παπαθεοδώρου, Γιώργος Κοντός, Δώρα Παναγιώτου.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν οι: Μαρίνα Γκολέμη, Αγγελική Γεωργοπούλου, Ματίνα Θωμάτου, Μαίρη Μαστροδήμου, Αγγελική Φραγκοπούλου, Θεόφιλος Στογιάννος, Χαράλαμπος Αλεξίου, Αντώνης Κουβαρδάς, Στέφανος Παναγιωταράκος, κουστούμια Γιώργος Γκολέμης, Αθηνά Παπαγιάννη, στον ήχο Γιώργος Γαλακτερός, Βασίλης Βασιλόπουλος, και στο φωτισμός Άγγελος Μαρινάκης,

Την εκδήλωση στήριξαν τα Πνευματικά Κέντρα των Ιερών Ναών Ευαγγελιστρίας Πειραιά, Προφήτου Ηλιού Καστέλλας Πειραιά, Άγιου Δημήτριου ομωνύμου Δήμου, η Αδελφότητα Στρατίνιστας Πωγωνίου Ιωαννίνων, ο Υδραϊκός Ναυτικός Όμιλος και η εταιρεία «ΥΔΡΑΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ»

Πολύς ο κόσμος που προσήλθε στην εκδήλωση οι οποίοι χειροκρότησαν τους συμμετέχοντες για το πρόγραμμα τους, αλλά τους δόθηκε η ευκαιρία να χορέψουν κι αυτοί στο γλέντι του παραδοσιακού γάμου της ΔΩΔΩΝΗΣ.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Η Δωδώνη, για ακόμη χρονιά, εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Δωδώνης, μιας εκ των 40 παρθενομαρτύρων που εορτάζουν την ημέρα αυτή και φέρουμε το όνομά της.

Παραμονή της εορτής Παρασκευή 31 Αυγούστου 2015, βρεθήκαμε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Καστέλλας Πειραιά, όπου τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Δωδώνης από το Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Μακριδάκη.

Το πρωινό του Σαββάτου 1 Σεπτεμβρίου 2015, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Καλαμάρη. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, την οποία παρακολούθησαν μέλη και φίλοι της Δωδώνης, προσφέρθηκε στο εκκλησίασμα κέρασμα στο Αρχονταρίκι του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε απογευματινή εκδρομή στο Λουτράκι Κορινθίας κατά την οποία είχαμε προσκύνημα στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας στο Λουτράκι με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και συναντηθήκαμε με τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Βασιλόπουλο. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε σε παραθαλάσσια ταβέρνα της περιοχής που δόθηκε η δυνατότητα σε ορισμένους να απολαύσουν ένα απογευματινό μπάνιο στη θάλασσα και οι υπόλοιποι να περπατήσουν στην περιοχή. Ακολούθως τη σκυτάλη πήραν οι Αγγελική Αλεξανδράκη, Παναγιώτης Αρμένης, Σπυριδούλα Γεωργάκη και Παύλος Γκολέμης που αρχικά παρουσίασαν χορευτικό πρόγραμμα και ήταν αυτοί που ξεκίνησαν ένα ελληνικό παραδοσιακό γλέντι κι ακολούθησαν όλοι οι εκδρομείς και προσκεκλημένοι μας στο Λουτράκι.

Το πανηγύρι μας στήριξε το Τουριστικό Γραφείο MichosTours διαθέτοντας μας ένα τουριστικό λεωφορείο για την απογευματινή μας εκδρομή στο Λουτράκι, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν σε γεύμα απόρων, κάτι που προσφέρεται καθημερινά στην ενορία της Ευαγγελιστρίας.