ο 31oς χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ 

Η 30η χρονιά της ΔΩΔΩΝΗΣ ξεκινά με τον καθιερωμένο πλέον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Δωδώνης την 1η Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιά με τον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια πραγματοποιείται εκδρομική εξόρμηση στο Λευκαντί της Εύβοιας και τη Χαλκίδα ώστε να στήσουμε όπως το θέλει η παράδοση ένα παραδοσιακό πανηγύρι.

Λίγες μέρες αργότερα μεγάλη επιτυχία έχει η εκδήλωση «Απόψε γιορτάζουμε…!» που παρουσιάζουμε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ελληνική παράδοση με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και δημοτικά τραγούδια. Όλοι οι συμμετέχοντες δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο της εκδήλωσης παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολυετή δράση της ΔΩΔΩΝΗΣ στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού. Αξίζει να αναφέρουμε τη δυναμική παρουσία του κόσμου που για μια ακόμη φορά απόλαυσε ένα θέαμα που αναδείκνυε το μεγαλείο της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.

Ο Οκτώβριος ξεκινά με τον καθιερωμένο αγιασμό για την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων μας αλλά και τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των 30 χρόνων δράσης της ΔΩΔΩΝΗΣ. Πραγματοποιούμε τρεις ιδιαίτερες εκδηλώσεις όπως η βραδιά χορού "…μέσα στο χορό σαν μπαίνεις!" στο Μουσικό Καφενείο Πειραιά, η μουσικοχορευτική  εκδήλωση "ΔΩΔΩΝΗ εστί..." στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιά-ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… και η επετειακή εκδήλωση "Τα καλύτερα έρχονται..." στην οποία δόθηκε η δυνατότητα να ανασυρθούν μνήμες από την έως τώρα πορεία μας και μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότεροι αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότεροι. Με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων της ΔΩΔΩΝΗΣ παραχωρούμε συνέντευξη στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό "ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΚΑΝΑΛΙ 1" καθώς πολλές είναι και οι αναφορές σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, προβάλλοντας την πολυετή δράση της ΔΩΔΩΝΗΣ στους τομείς του πολιτισμού.

Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2019 συμμετέχουμε σε 7 εκδήλωσεις και συγκεκριμένα "Θάλαττα - θάλαττα" και στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιά καθώς και σε εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Ξεχωριστή επιτυχία σημειώνει η εκδήλωσή μας «Ελληνικό Δωδεκαήμερο» που λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει…».

Με το κλείσιμο του 2019 γίνεται ο Χριστουγεννιάτικος Στολισμός της ΔΩΔΩΝΗΣ. Στις αρχές του 2020 έχουμε την εκδήλωση για τη βασιλόπιτά μας καθώς και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας στις εκδηλώσεις του Ομίλου UNESCO Πειραιά στη Χαλκίδα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπρασπιτιωτών Αρχαίας Ολυμπίας στον Πειραιά, ενώ τον Φεβρουάριο υποδεχόμαστε με την εκδήλωσή μας «Τις τρανές Αποκριές».

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς κάνουμε σεμινάρια χορού αφιερωμένα στους ελληνικούς χορούς τους Ευρωπαϊκούς και Λατινοαμερικάνικους, ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού μας με προβολές εκδηλώσεών μας. Δίνουμε το παρόν στη θεατρική παράσταση «Το μυρολόγι της Φώκης», σε μια παράσταση αφιερωμένη στα μέλη της ΔΩΔΩΝΗΣ, ενώ βρισκόμαστε στην εκδήλωση "Στρατηγός Νικηταράς" στο Γηροκομείο Πειραιά και στην υποδοχή της εικόνας της "Παναγίας Βηματάρισσας" στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιά. Επισκεπτόμαστε στην έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Λιάγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και συμμετέχουμε σε συνάντηση ποδοσφαίρου με την ομάδα του Ρόδου στα Βοτσαλάκια Πειραιά.

Τη φετινή χρονιά οι ευκαιρίες για διασκέδαση των μελών της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι η αποκριάτικη βραδιά χορού και εκδρομικές εξορμήσεις σε Αχαΐα (Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού, Καλάβρυτα και Διακοπτό) και σε Φλώρινα (Πισοδέρι, Πρέσπες και Νυμφαίο) συνδυάζοντας επισκέψεις σε Κοζάνη και Τρίκαλα.

Δυστυχώς οι δραστηριότητές μας έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Οι ανάγκες της εποχής, επέβαλλαν περιοριστικές συνθήκες, για να μπορέσουμε να προστατευτούμε όσο το δυνατόν, από την πανδημία. Οι συνθήκες της εποχής βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη και αξιολόγηση και αντικατοπτρίζονται στα μέτρα που ανανεώνονται συνεχώς και οφείλουμε να τηρούμε. Η μέριμνα για την προστασία της υγείας, της δικής μας και των άλλων, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποτέλεσμα αυτών η 31η χρονιά της ΔΩΔΩΝΗΣ ολοκληρώνεται με τον εορτασμό προς τιμήν της Αγίας Δωδώνης στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πειραιά με εόρτιο πανηγυρικό Εσπερινό.

Σε περίπτωση που εμφανίζεστε σε κάποια φωτογραφία και δεν το επιθυμείτε, παρακαλούμε ενημερώστε μας με γραπτό σας μήνυμα προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.