ο 26oς χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ 

 

Η 26η χρονιά της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι μια πραγματικότητα που μας γεμίζει δύναμη. Έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες έχουμε και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούμε τον εορτασμό της Αγίας Δωδώνης και τέλεση θείας Λειτουργίας προς τιμήν της στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιά.

Η Δωδώνη γίνεται 25 χρόνων και το γιορτάζει με εκδηλώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Τον Σεπτέμβριο του 2014 παρουσιάζουμε μουσικοχορευτική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Ελληνικό χορό, το Δημοτικό Τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμά μας στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά με τίτλο «Στο χοροστάσι της Δωδώνης», ενώ λίγες μέρες αργότερα στήνουμε «Ένα πανηγύρι αλλιώτικο από τ’ άλλα» που συνδυάζεται με την εκδρομική μας εξόρμηση στην Ανάβρα Μαγνησίας, αφού και η περιοχή αυτή είναι αλλιώτικη από τις άλλες.

«Τα καλύτερα έρχονται…» τον Οκτώβριο του 2014 στη ΔΩΔΩΝΗ με την κεντρική εκδήλωση του εορτασμού των 25 χρόνων της ΔΩΔΩΝΗΣ. Συνεχίζουμε τον εορτασμό μας με ένα «Λαογραφικό ταξίδι στο χρόνο» που μας ταξιδεύει στην Αρκαδία, σε Δημητσάνα και Στεμνίτσα καθώς και με εκδρομική εξόρμηση στον «Ομφαλό της γης», σε Δελφούς και Αράχωβα. Το Νοέμβριο του 2014 ο Γιώργος Μαθιουδάκης «Με το δοξάρι του μας ταξιδεύει στην Ελλάδα» ταξιδεύοντας κι εμείς με μεταφορικό μέσο το χορό. Το Δεκέμβριο κάνουμε ένα αφιέρωμα «εν τύπω» για το μηνιαίο μας ενημερωτικό έντυπο, δηλαδή ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έθεσε η ΔΩΔΩΝΗ στο ξεκίνημά της, αυτός της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Οργανώνουμε λοιπόν εκδήλωση - αφιέρωμα στην έκδοση του περιοδικού ΔΩΔΩΝΗ με  έκθεση των τευχών της, τα οποία είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι αυτή την ξεχωριστή μας δράση. Τον εορτασμό της 25χρονης πορείας μας τον ολοκληρώνουμε με την εκδήλωση «Και εις άλλα με υγεία», όπου παρουσία φίλων και συνεργατών της ΔΩΔΩΝΗΣ ολοκληρώνουμε τον εορτασμό των 25 ετών λειτουργίας της με πολλές ευχές και προσδοκίες.

Μαζί με τις εκδηλώσεις του εορτασμού πραγματοποιούνται κι άλλες, όπως τον Σεπτέμβριο στην Μεσσηνία για τον εορτασμό της Παναγίας Βουλκανιώτισσας, τον Οκτώβριο τον καθιερωμένο αγιασμό καθώς και συμμετοχή σε φιλανθρωπική εκδήλωση του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιά και στις εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ 2014» ύστερα από πρόσκληση του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Αττικής. Το Νοέμβριο έχουμε αθλητική εξόρμηση σε αγώνα ποδοσφαίρου και τον Δεκέμβριο τον καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο στολισμό της ΔΩΔΩΝΗΣ. Τον ίδιο μήνα αντιπροσωπευτική ομάδα της ΔΩΔΩΝΗΣ συμμετέχει στο «Ενορία εν δράσει…» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά, ενώ αποχαιρετούμε το 2014 με εκδρομική εξόρμηση στα Ιωάννινα.

Το 2015 παρουσιάζουμε δυο ιδιαίτερες εκδηλώσεις το μήνα Μάιο. Η πρώτη τιτλοφορείται «Εορτών εορτή και πανήγυρις εστί πανηγύρεων» και είναι αφιερωμένη στην Ελληνορθόδοξη Πασχαλιά, τα ήθη κι έθιμα μας, τους χορούς και τα τραγούδια της περιόδου αυτής και λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Πειραιά. Η επόμενη εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Σαν παλιό σινεμά» και πρόκειται για μια εκδήλωση εν κινήσει, η οποία διαδραματίζεται σε παλιό λεωφορείο εκτελώντας το δρομολόγιο Πειραιά – Θήβα – Λιβαδειά και έχει ως θεματολογία τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον ίδιο μήνα τα παιδιά από το τμήμα του θεατρικού παιχνιδιού παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Τα πουλιά» στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το καλοκαίρι του 2015 ξεκινά με ταξίδι στο Βόλο και μετά από πρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος εμφανιζόμαστε σε εκδήλωση στα πλαίσια της «Ναυτικής Εβδομάδας 2015» ως μία προσπάθεια διάσωσης του πολιτιστικού μας αποθέματος. Ακολουθεί ταξίδι στην Ύδρα, όπου προσκεκλημένοι του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου, συμμετέχουμε στα «Μιαούλεια 2015» και στην εκδήλωση «Παραδοσιακός Γάμος» που πραγματοποιείται στο λιμάνι. Επίσης, εμφανιζόμαστε σε μία διαφορετική εκδήλωση χορού παρουσιάζοντας Tango Argentino που διοργανώνεται από το Δήμο Ύδρας. Τέλος, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Πειραιά παρουσιάζουμε την εκδήλωση με τίτλο «Θάλασσα και παράδοση» στο Δημοτικό Θέατρο. Οι χορευτές και οι χορεύτριες της ΔΩΔΩΝΗΣ μάγεψαν για ακόμη μία φορά αποσπούν τις καλύτερες κριτικές, παρουσιάζοντας με λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς από τη νησιωτική Ελλάδα.

Και αυτή τη χρονιά τα μέλη της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με 3 βραδιές χορού, προβολές εκδηλώσεων και εκδρομές σε Μακεδονία (Πέλλα, Έδεσσα, Λουτράκι και Νάουσα), σε Αρκαδία (Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου και Βυτίνα) και (Φαράγγι Λούσιου, Ελληνικό και Τρίπολη). Πραγματοποιείται η κοπή της Βασιλόπιττας και απογευματινό προσκύνημα στην Ι. Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής για να παρακολουθήσουμε την Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Ξεχωριστή αναφορά κάνουμε στον εορτασμό για την μνήμη της Αγίας Δωδώνης με εσπερινό που πραγματοποιείται στον Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Πειραιά στο τέλος του Αυγούστου κι έτσι ολοκληρώνεται και ο 26ος χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Σε περίπτωση που εμφανίζεστε σε κάποια φωτογραφία και δεν το επιθυμείτε, παρακαλούμε ενημερώστε μας με γραπτό σας μήνυμα προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.