ο 19ος χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ 

 

Η δέκατη ένατη χρονιά της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι γεγονός. Γεγονός που συνδυάζεται με ποικίλες δραστηριότητες και εμφανίσεις. Έτσι λοιπόν τον Οκτώβριο του 2007 ύστερα από την έναρξη της χρονιάς μας με τον αγιασμό της ΔΩΔΩΝΗΣ, εμφανιζόμαστε στο κρουαζιερόπλοιο  Ocean Majesty και παρουσιάζουμε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τον Ιανουάριο έχουμε την κοπή της Βασιλόπιτας της ΔΩΔΩΝΗΣ για το 2008. Στα πλαίσια επιμόρφωσης των μελών της ΔΩΔΩΝΗΣ λίγες μέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφικές συνήθειες του λαού μας σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του ανθρώπου» με σκοπό την ευαισθητοποίησή μας σε αυτό το κομμάτι της καθημερινότητάς μας και τον εμπλουτισμό των γνώσεών μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως και συνάμα συγκινητικό είναι το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2008 η ΔΩΔΩΝΗ καταχωρείται στην Παγκόσμια Λίστα Χορού  στη διεύθυνση www.cid-unesco.org. Αυτή η εξέλιξη μας δίνει μία ακόμα ώθηση για να συνεχίσουμε το έργο μας και να είμαστε μεσολαβητές της διατήρησης της παράδοσής μας για τις επόμενες γενιές.

Ο Απρίλιος του 2008 είναι μήνας σεμιναρίων για τους ελληνικούς χορούς με αφιέρωμα στον χασάπικο και για τις παραδοσιακές φορεσιές. Τον Μάιο χορευτικό τμήμα της ΔΩΔΩΝΗΣ εμφανίζεται σε εκδήλωση του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου «Καραϊσκάκεια 2008» στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η ετήσια εκδήλωσή μας με τίτλο «Χορεύουμε Ελλάδα» πραγματοποιείται στη θεατρική σκηνή του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Πειραιά, όπου τα χορευτικά τμήματα της ΔΩΔΩΝΗΣ μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας παρουσιάζοντας τους αντίστοιχους χορούς. Τον ίδιο μήνα παρουσιάζουμε πρόγραμμα ελληνικών και  λατινοαμερικάνικων χορών σε εκδήλωση του Δήμου Δραπετσώνας και της ΔΕΠΑΔ στον Κινηματογράφο «Μελίνα».

Οι καλοκαιρινές μας εξορμήσεις για το 2008 ξεκινούν τέλος Ιουνίου, όπου εμφανιζόμαστε στην εκδήλωση «Του Κλήδονα» από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια», ενώ πραγματοποιείται το καθιερωμένο μας ταξίδι στην Ύδρα για τα «Μιαούλεια  2008» και τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Υδραϊκός Ναυτικός Όμιλος  με τίτλο «Χορός & Φορεσιά». Στο νησί μάλιστα οργανώνουμε Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών σε μια προσπάθεια προώθησης και διατήρησης αυτής της πτυχής της παράδοσής μας σε συνδυασμό με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τον κάθε χορό ξεχωριστά.

Τον Ιούλιο η Αίθουσα Λαογραφίας της ΔΩΔΩΝΗΣ φιλοξενείται και εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κάστρο της Αντιπάρου και παραμένει εκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Ακολουθεί ταξίδι στην  Αντίπαρο για την οργάνωση αυτή τη χρονιά των εκδηλώσεων εορτασμού της Αγίας Μαρίνας και εμφάνιση της ΔΩΔΩΝΗΣ στη εκδήλωση «Χορός & Φορεσιά». Συνάμα παρουσιάζουμε χορούς στους Τρίποδες Νάξου στην εκδήλωση «Χορός & Φορεσιά». Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζουμε εργασία και διασκέδαση και προσφέρουμε έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας στους παρευρισκομένους που ανταποκρίνονται με ιδιαίτερη θέρμη στο θέαμα που αντικρίζουν.

Ο Αύγουστος μας βρίσκει και φέτος στο «Καραβίτικο Πανηγύρι» του Συλλόγου Καραβά Κυθήρων «Η Πορτοκαλιά» για να δώσουμε το παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Συγχρόνως συμμετέχουμε στις εργασίες και παρουσιάζουμε προγράμματα παραδοσιακών χορών στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού προσκεκλημένοι από το Ινστιτούτο του Κυθηραϊσμού.

Φυσικά και φέτος γίνεται ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, 4 βραδιές χορού, εκδρομές σε Πάρο και σε Μαγνησία (Βόλο και χωριά Πηλίου), συναντήσεις των συνεργατών καθώς και προβολές από τις εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών.

Η χρονιά φέτος ολοκληρώνεται με εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιούνται στους χώρους της ΔΩΔΩΝΗΣ. Έτσι,  ανανεωμένοι και με νέα διάθεση συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στοχεύοντας δυναμικά στα 20 χρόνια λειτουργίας της ΔΩΔΩΝΗΣ και προσφοράς στο πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και της πατρίδας μας.

Σε περίπτωση που εμφανίζεστε σε κάποια φωτογραφία και δεν το επιθυμείτε, παρακαλούμε ενημερώστε μας με γραπτό σας μήνυμα προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.