Ο 7ος χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ 

Για έβδομη συνεχή χρονιά η ΔΩΔΩΝΗ, έχοντας πίσω της ένα δραστήριο παρελθόν συνεχίζει την πορεία της ξεκινώντας αυτή τη φορά με συνέντευξη για τη δράση της ΔΩΔΩΝΗΣ στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ-2, ενώ το Δεκέμβριο του 1995 και τον Ιανουάριο του 1996 πραγματοποιεί 3 ραδιοφωνικές εκπομπές στο σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θεματολογία τα ήθη και έθιμα του τόπου μας την περίοδο του Δωδεκαημέρου. Τους ενδιάμεσους μήνες  συνεχίζεται με τηλεοπτικά γυρίσματα στο σταθμό του ΑΝΤ-1 και την εκπομπή «Πρωινός καφές» με τους τραγουδιστές: Αντώνη Ρέμο, Ελένη Πέτα και Πασχάλη Τερζή.

Ο τελευταίος μήνας του 1995 επιφυλάσσει επισκέψεις από φίλους και προτάσεις για ταξίδια. Ο Γενικός Επιθεωρητής  Παιδείας της Ρουμανίας  επισκέπτεται για μια ακόμη φορά την Ελλάδα και φιλοξενείται στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του παραμονής του επιδίδει πρόσκληση συμμετοχής της ΔΩΔΩΝΗΣ στο 5ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της πόλης Bacau της Ρουμανίας η οποία γίνεται αποδεκτή. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα αντιπροσωπευτική ομάδα ταξιδεύει στο Bacau για να συμμετέχει στο Φεστιβάλ, σκοπός του οποίου είναι να διατηρήσει τη ρουμάνικη κουλτούρα ζωντανή στην μνήμη των πολιτών και συνάμα να καλωσορίσει τα ήθη και έθιμα κι άλλων κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν ανελλιπώς τις παραστάσεις και το κοινό γεμάτο δέος και ευχαρίστηση χειροκροτεί τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δείχνουν με την παρουσία τους τι πραγματικά εστί Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Επιθεώρησης της πόλης.

Το 1996 ξεκινά εκτός των Ελληνικών συνόρων για τη ΔΩΔΩΝΗ η οποία συνεχίζει το ταξίδι της στη Ρουμανία, αυτή τη φορά σε Tirgoviste και Βουκουρέστι. Ο διευθυντής μας κ. Γεώργιος Γκολέμης στέλνει ευχές μέσω των ερτζιανών για τη νέα χρονιά στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού «Radio D» της πόλης της Ρουμανίας και ανακηρύσσεται ως επίτιμο μέλος του συγκροτήματος «Vlad Tepes».

Τον Μάρτιο του 1996 διοργανώνεται επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, όπου παρευρίσκεται ως επίσημος προσκεκλημένος ο Επιθεωρητής Παιδείας της Ρουμανίας κ. Mitica Pricopie σε ένα δεύτερο ταξίδι του στον Πειραιά.

Δυο ξεχωριστές δράσεις πραγματοποιούνται το 1996. Τον Απρίλιο τα παιδιά της ΔΩΔΩΝΗΣ συμμετέχουν σε δραστηριότητες του εργαστηρίου δημιουργικής απασχόλησης του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και το Μάιο με το σύνθημα «Είναι προτιμότερο να προλαβαίνουμε καταστάσεις παρά να αντιμετωπίζουμε δυσάρεστα αποτελέσματα», διοργανώνεται στη ΔΩΔΩΝΗ για δεύτερη φορά, με την ευθύνη του παραρτήματος Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών.

Η ετήσια εκδήλωση της ΔΩΔΩΝΗΣ αυτή τη χρονιά γίνεται διήμερη και πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Καλιφόρνια στις 11 & 12 Μαΐου 1996 με θέμα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Εκεί παρουσιάζεται στους παρευρισκομένους μια από τις πτυχές της ελληνικής μας παράδοσης μέσα από το χορό, ενώ ταυτόχρονα τιμάται και η κάθε περιοχή της πατρίδας μας.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αντιπροσωπευτικές ομάδες της ΔΩΔΩΝΗΣ συμμετέχουν με χορευτικά προγράμματα σε εκδηλώσεις των Ιερών Ναών: Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Αττικής, Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντο» Πειραιά και Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης. Το παρόν δίνουμε και σε εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Ελευσίνας «Απόστολος Παύλος» και σε εκδήλωση στις κατασκηνώσεις «Βηθλεέμ» στο Λουτράκι.

Τέλος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας του 1996 η ΔΩΔΩΝΗ παρουσιάζει χορευτικό πρόγραμμα στην Ύδρα με τίτλο «Σεργιάνι στην Ελλάδα» δίνοντας της ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να θαυμάσουν την ομορφιά ολόκληρης της Ελλάδας σεργιανίζοντας, μέσω του χορού, από περιοχή σε περιοχή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της χρονιάς, ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός της ΔΩΔΩΝΗΣ που πάντα εντυπωσιάζει αφού γίνεται με πολλή φαντασία και δημιουργικότητα και αλλάζει τη διάθεση όλων μας, η κοπή της βασιλόπιττας του 1996,  προβολές 10 εκδηλώσεων από το 7ετές αρχείο της ΔΩΔΩΝΗΣ και βέβαια  υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διασκέδασης με 4 βραδιές χορού. Τα μέλη και φυσικά οι φίλοι της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν την καθημερινότητά τους  και να ξεκουραστούν με εκδρομές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της χρονιάς όπως σε Εύβοια (Προκόπι, Λίμνη και Χαλκίδα), σε Κέρκυρα και σε Αργολίδα (Επίδαυρο).

Έχοντας ως στήριγμα την αγάπη και τη συμπαράσταση του κόσμου που συμμετέχει στις δράσεις της ΔΩΔΩΝΗΣ, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την προβολή και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς του τόπου μας και της πλούσιας παράδοσής μας.