Ο 6ος χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ

Μια καινούρια χρονιά αρχίζει με τον αγιασμό τον Οκτώβρη του 1994 γεμάτη ελπίδες και κέφι, όχι μόνο για τον κεντρικό πλέον χώρο της Δωδώνης, αλλά και για το 1ο παράρτημά της που εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νίκαια. Ταυτόχρονα εορτάζουμε τα «5 χρόνια ΔΩΔΩΝΗ». Ένας καινούριος χρόνος με καινούρια πρόσωπα, προτάσεις και πολλές προσδοκίες για το μέλλον ξεκινά. Σημαντικό να αναφέρουμε την έκδοση του μηνιαίου Ενημερωτικού Εντύπου «ΔΩΔΩΝΗ», που από φέτος ξεκινά το ταξίδι του στο χρόνο καθώς και τη βράβευση της ΔΩΔΩΝΗΣ για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Πειραιά, που συνδυάζεται με εμφάνιση της χορευτική μας ομάδας στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Το Σεπτέμβρη του 1994 η ΔΩΔΩΝΗ δίνει ένα δυναμικό παρόν αρχικά στη Ρουμανία με την επίσκεψη στην πόλη Tirgoviste. Από εκεί μεταβαίνουμε στο Badacsony της Ουγγαρίας, μια μαγευτική τοποθεσία της λίμνης Ballaton. Είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει ξεκούραση, διασκέδαση και χορό ενθουσιάζοντας για ακόμη μία φορά τους θεατές, ενώ αντιπροσωπευτική ομάδα ταξίδεψε στη Μολδαβία τον Οκτώβριο με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου με σκοπό να εορτάσουν μαζί με τους Έλληνες της Μολδαβίας.

Τον τελευταίο μήνα του 1994 αντιπροσωπευτική ομάδα ταξιδεύει για μια ακόμη φορά στη Ρουμανία. Αρχικά βρισκόμαστε στο Tirgoviste ύστερα από επίσημη πρόσκληση στα εγκαίνια του ραδιοφωνικού σταθμού «Radio D», όπου ανακοινώθηκε μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα η αδελφοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και του Ρουμάνικου συγκροτήματος. Παράλληλα ο διευθυντής της ΔΩΔΩΝΗΣ κ. Γεώργιος Γκολέμης γίνεται επίτιμο μέλος του Συγκροτήματος «Τα παιδιά του Vlad Tepes». Ακολούθως μεταβαίνουμε στην πόλη Bacau για να συμμετέχουμε στο 3ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της πόλης, σε ταυτόχρονη τηλεοπτική μετάδοση από 3 τηλεοπτικά κανάλια στις 28 Δεκεμβρίου. Γενικά είναι ένα ταξίδι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καινούριες τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε και τους νέους ανθρώπους που γνωρίζουμε, οι οποίοι μας αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό και αγάπη.

Το 1995 ξεκινά με νέες προτάσεις και πολλές προσδοκίες. Τον Ιανουάριο έχουμε ποικίλες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις στον Πειραιά, στο Κορωπί, στην Αθήνα, στην Καλλιθέα και στο Λαγονήσι. Τον Φεβρουάριο παρουσιάζουμε χορευτικό πρόγραμμα στον τηλεοπτικό σταθμό TELE CITY, ενώ τον Ιούνιο πραγματοποιούνται 6 γυρίσματα στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ-1 στην εκπομπή «Πρωινός καφές» σε συνεργασία με τους τραγουδιστές: Θεοδοσία Στίγκα, Κατερίνα Τοπάζη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστα Μπίγαλη, Ελένη Λεγάκη και το συγκρότημα «Τα παιδιά του Οδυσσέα».

Απρίλιος 1995. Μήνας φιλοξενίας αντιπροσωπείας του Ουγγαρέζικου Συγκροτήματος «Veszprem Tancegyuttes» στον Πειραιά. Οι διευθυντές και τα μέλη των δύο συγκροτημάτων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα ανταλλάσσουν απόψεις  και εμπειρίες για τον τρόπο διδασκαλίας, συζητούν για την πορεία και τον τρόπο παρουσίασης των πολιτιστικών παραδόσεων της κάθε χώρας, ενώ παράλληλα η ΔΩΔΩΝΗ πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των Ούγγρων καλεσμένων της, με τίτλο «Αφιέρωμα στην Ελληνική Παράδοση» στον Πειραιά.

Ο Γενικός  Επιθεωρητής Παιδείας του Bacau της Ρουμανίας κ. Mitica Pricopie  επισκέπτεται την Ελλάδα και φιλοξενείται στον Πειραιά. Βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Γεώργιο Γκολέμη προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τη διοργάνωση φεστιβάλ και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους γύρω από τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντικό να αναφέρουμε την επίσκεψη της Επιθεωρήτριας Παιδείας της Μολδαβίας στη ΔΩΔΩΝΗ μαζί με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Μολδαβών.

Το Μάιο του 1995 διοργανώνουμε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Πειραιά. Οργανώνουμε επίσης σεμινάριο «Λαϊκής Τέχνης» στη ΔΩΔΩΝΗ στα πλαίσια γνωριμίας μας με την παράδοση και την προώθησής της συνδυάζοντας την επίσκεψή μας στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Την ίδια περίοδο συμμετέχουμε στο Παιδικό Πανηγύρι με ωριαίο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζεται ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό Junior’s TV.

Τον Ιούνιο του 1994 πραγματοποιούμε άλλο ένα ταξίδι στο Tirgoviste της Ρουμανίας προκειμένου η ΔΩΔΩΝΗ  να συμμετέχει στο 3ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της πόλης. Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ΔΩΔΩΝΗ εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό και παρουσιάζει με ξεχωριστό ζήλο και καμάρι την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τον ίδιο μήνα πραγματοποιούμε στο Θέατρο Γραμμών την ετήσια εκδήλωση της ΔΩΔΩΝΗΣ με θέμα «ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΑ» μέσα από την οποία φαίνεται και παρουσιάζεται στους παρευρισκόμενους η μεθοδική επιμόρφωση που εκπονείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα μέλη της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Τον Ιούλιο του 1995 επισκεπτόμαστε την Έδεσσα και την Φλώρινα και συμμετέχουμε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, ενώ τον Αύγουστο ταξιδεύουμε στην Ουγγαρία στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ της πόλης Veszprem, όπου έχουμε τη δυνατότητα να ξαναβρεθούμε με τους φίλους μας από το Ουγγαρέζικο συγκρότημα και να ζήσουμε από πολύ κοντά την προετοιμασία και την πραγματοποίηση ενός ακόμη φεστιβάλ.

Η χρονιά περιλαμβάνει επίσης ψυχαγωγικές και όχι μόνο εκδρομές σε Φωκίδα (Δελφούς, Χρυσό, Αράχωβα), σε Χαλκιδική (Νέα Μουδανιά, Κασσάνδρα, Σιθωνία, Ουρανούπολη και περίπλου Αγίου Όρους), σε Αργολίδα (Μυκήνες, Τολό, Ναύπλιο), και στα νησιά Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Πιστοί στις παραδόσεις, γίνεται στη ΔΩΔΩΝΗ ο χριστουγεννιάτικος στολισμός για να αισθανθούμε καλύτερα το πνεύμα των ημερών ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται η κοπή της βασιλόπιττας του 1995 και 5 βραδιές χορού. Επίσης προβολές εκδηλώσεων φέρνουν στη μνήμη μας τις περασμένες εμφανίσεις.