Ο 4ος χρόνος της ΔΩΔΩΝΗΣ

Οι προσπάθειες των μελών και στελεχών της ΔΩΔΩΝΗΣ λαμβάνουν την καλύτερη επιβράβευσή τους με επιτυχή συμμετοχή σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, οι οποίες συνοδεύονται από την αναγνώριση του κόσμου.

Σημαντικότερη όλων είναι η επετειακή εκδήλωση «3 χρόνια ΔΩΔΩΝΗ» στο ξεκίνημα της χρονιάς μαζί με τον αγιασμό  της 4ης χρονιάς, ενώ ακολουθούν οι θεσμοθετημένες πλέον εκδηλώσεις για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της αίθουσας (Δεκέμβριος 1992), για τη Βασιλόπιτα (Ιανουάριος 1993) καθώς και οι 10 βραδιές χορού που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1992, η «ΔΩΔΩΝΗ» συμμετέχει με χορούς από τη Μικρά Ασία σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον Ιούνιο του 1993 στο Κηποθέατρο της Νίκαιας, με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων για τις χαμένες πατρίδες. Το παρόν δίνει σε διάφορες  εκδηλώσεις στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως «Κανελλόπουλος» τον Σεπτέμβριο 1992 και τον Φεβρουάριο 1993 καθώς και στη Λέσχη Νεολαίας Πειραιά τον Οκτώβριο του 1992.

Επίσης, εμφανίζεται τον Ιανουάριο του 1993 σε εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στο κρουαζιερόπλοιο «Απόλλων» και στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Παύλος» στο θέατρο «Αυλαία», ενώ τον Απρίλιο δίνει το παρόν σε εκδήλωση του Ιερού Ναού Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντο» στον Πειραιά και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Βόρειο Ήπειρο.

Το Μάιο του 1993 πραγματοποιεί την επίσημη εκδήλωσή της στον Πειραϊκό Σύνδεσμο με θέμα «Ελληνική Παράδοση-Ελληνική Φορεσιά». Σε μια προσπάθεια να τονιστεί ο ρόλος της παραδοσιακής φορεσιάς στην παραστατικότητα των χορών και θεωρώντας την αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ζωής και κατάδειξη των συνηθειών των επιμέρους ελληνικών περιοχών, παράλληλα με τους χορούς γίνεται και επίδειξη της αντίστοιχης φορεσιάς.

Το Δεκέμβριο του 1992 κάνει αφιερώματα σε 4 εκπομπές με χριστουγεννιάτικα θέματα, οι οποίες μεταδίδονται από τον Ρ/Σ Πειραϊκή Εκκλησία.

Το Μάιο του 1993 η «ΔΩΔΩΝΗ» ξεκινά ένα ταξίδι που πολλοί δεν περίμεναν να γίνει τόσο νωρίς. Μετά από επίσημη πρόσκληση, συμμετέχει με μια αποστολή 16 παιδιών στο «Διεθνές Παιδικό Φολκλορικό Φεστιβάλ» που πραγματοποιείται στην πόλη Tirgoviste  της Ρουμανίας. Οι άψογες εμφανίσεις των παιδιών, η σοβαρότητα, η μετρημένη συμπεριφορά της ομάδας καθώς και ο χαρακτηριστικός ελληνικός τρόπος διασκέδασης φέρνουν την ελληνική ομάδα στην κορυφή των προτιμήσεων όχι μόνο της οργανωτικής επιτροπής αλλά και του ρουμάνικου λαού. Παράλληλα μας δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούμε τις περιοχές Βουκουρέστι, Μπρασόβ και Πέλλες.

Φαίνεται ότι αυτό το ταξίδι είναι μόνο η αρχή. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο αντιπροσωπευτική ομάδα ταξιδεύει στην Ιταλία και συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης Alatri, το οποίο συνδυάζεται με εκδρομές σε Βενετία, Φλωρεντία, Ρώμη, Άγιο Μαρίνο και Πομπηία.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν λείπουν βέβαια και οι εκδρομές μας στον ελλαδικό χώρο όπως: στη Βοιωτία (χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και Αγόριανη) στη Μαγνησία (Βόλο και χωριά Πηλίου) στην Αργολίδα (Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Τολό και Ναύπλιο) και στο νησί των Σπετσών.

Οι συνεργάτες της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε επιμορφωτικό Σεμινάριο τον Ιούνιο του 1993, ενώ τον Ιούλιο ξεκινά η διαδικασία ανακαίνισης των χώρων του Κέντρου με πολύ μεράκι και διάθεση για ανανέωση και αλλαγή.

Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, αφού με την ευκαιρία των ταξιδιών μας σε Ρουμανία και Ιταλία τα μέλη της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν για πρώτη φορά μπροστά σε  ξένο κοινό, να αποκτήσουν μια εμπειρία πολύ σημαντική για τα ίδια, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά ξένους τόπους κι άλλους λαούς.